E.B. THE YOUNGER – TO EACH HIS OWN

'Midlake' was een in 1999 opgerichte Amerikaanse folkrockformatie uit Denton, Texas met Eric Pulido als leadgitarist en leadzanger na het vertrek van Tim Smith als frontman van de band. Na de release van vier albums met het in 2013 uitgekomen “Antiphon” als allerlaatste plaat hield ‘Midlake’ het voor bekeken en besloot Eric Pulido in 2015 de supergroep ‘BNQT’ op te richten, een band die hij cynisch de ‘Travelling Wilburys’ van de arme mensen noemde.

‘BNQT’ was een indie rockformatie waarvan ook Fran Healy (aka ‘Travis’), Alex Kapranos (van ‘Franz Ferdinand’), Ben Bridwell (van ‘Band Of Horses’) en Jason Lytle (van ‘Grandaddy’) deel uitmaakten. “Volume 1” uit 2017 was tot nu toe het enige album dat ‘BNQT’ op de markt bracht, alvorens de verschillende bandleden weer elk hun eigen weg gingen met hun respectievelijke formaties. We vernamen echter dat er misschien wel een tweede plaat van ‘BNQT’ zou kunnen komen in de loop van volgend jaar.

Na dat experimentele muzikale project was dan ook het moment aangebroken voor Eric Pulido om aan een solocarrière te beginnen onder het pseudoniem ‘E.B. The Younger’. Begin maart 2019 resulteerde dit in de release van zijn debuutplaat als soloartiest die onder de titel “To Each His Own” werd gelanceerd. De elf tracks op dit album zijn allemaal door singer-songwriter Eric Pulido gecomponeerde nummers die door producer Matt Pence (drummer van Will Johnsons’ ter ziele gegane band ‘Centromatic’) in de ‘Echo Lab Studios’ in Argyle, Texas werden opgenomen.

De instrumentalisten die daarbij in de studio hebben geassisteerd zijn Beau Bedford op piano en gitaren, Daniel Creamer en Evan Jacobs op toetsen, Matt Pynn op pedal steel, gitaristen Joey McClellan, Nik Lee, Ryan Ake en Jonathan Tyler, bassist Scott Lee en drummers MacKenzie Smith, Aaron Haynes en Matt Pence. De kenners onder u zullen al wel gemerkt hebben dat dit vooral ex-leden van ‘Midlake’ zijn en enkele kernleden van de formatie ‘Texas Gentlemen’ uit Dallas.

De stem van Eric Pulido aka ‘E.B. The Younger’ lijkt in enkele liedjes vrij sterk op die van Josh Tillman (aka ‘Father John Misty’), maar ook op die van de Britse singer-songwriter Teddy Thompson, o.a. in het prachtige “When The Time Comes” (zie video), in de 6 minuten durende pianoballad “Don’t Forget Me” en in de catchy popsong “On An Island”. De plaat begint echter met het stevig rockende “Used To Be” waarin nostalgisch wordt teruggeblikt op vroegere en betere tijden. In de bijhorende grappige videoclip speelt de Amerikaanse topacteur en comedian Jason Lee een vooraanstaande rol.

De meer aan ‘Midlake’-tijden herinnerende nummers op dit album zijn “Down And Out”, “Out Of The Woods” en de zeer mooi georkestreerde, dromerige nummers “Monterey” en “A Matter Of Time” waarin Eric Pulido als vanouds vocaal schittert. De albumtiteltrack “To Each His Own” werd opgespaard tot aan het einde van deze plaat, maar is volgens onze bescheiden mening toch één van de mooiste nummers op dit knappe debuutalbum van ‘E.B. The Younger’.

(valsam)

Woensdag 10 april 2019: Paradiso, Amsterdam, NL
Zaterdag 13 april 2019: Rotonde, Botanique, Brussel, BE

 


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Bella Union
Distr.: PIAS Belgium

video